S&P musí zaplatiť odškodné za zavádzanie investorov

05.11.2012 Celý región

Sydney 5. novembra (TASR) - Austrálsky súd nariadil ratingovej agentúre Standard & Poor's (S&P) zaplatiť miliónové odškodné. Agentúra totiž hodnotila vysoko rizikové investície najvyšším ratingom a investori prišli o vyše 90 % svojich peňazí. Toto rozhodnutie je precedensom.

Podľa súdu S&P najvyššími úverovými známkami pre stratové investície zavádzala investorov. Preto im agentúra rovnako ako finančné inštitúty, ktoré tieto investičné nástroje pripravovali, musia zaplatiť odškodné, rozhodol súd v Sydney. Rozhodnutie súdu bolo zverejnené dnes. S&P uviedla, že sa odvolá.

Je to prvý raz, čo niektorú z ratingových agentúr týmto spôsobom vzali na zodpovednosť za hodnotenie bonity nejakého finančného produktu, upozornil profesor ekonómie na technickej univerzite v Sydney Harald Scheule. Počas finančnej krízy sa mnohé cenné papiere, ktoré boli kryté napríklad hypotékami v USA, stali prakticky bezcennými, a to aj napriek tomu, že mali predtým najvyššie ratingy.

Žalobu na S&P podalo 13 mestských samospráv, ktoré sa spoľahli na hodnotenie agentúry a vložili 16 miliónov austrálskych dolárov (takmer 13 miliónov eur) do investičných nástrojov s ratingom AAA, ktoré sa neskôr ukázali ako vysoko rizikové. Počas finančnej krízy v roku 2008 stratili vyše 90 % svojej hodnoty.

Investori, ktorí sa cítili byť podvedení agentúrou S&P rovnako ako bankou ABN Amro, podali žalobu a súd v Sydney im prisúdil 30 miliónov AUD na náhradu škôd a úrokov a na súdne náklady.

Firma IMF zo Sydney, ktorá na súde zastupovala mestské samosprávy, uvažuje o podobných procesoch v Európe, uviedol jej šéf John Walker.
 

Vyberte región